Σοβαρές και πολυδιάστατες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

Σοβαρές και πολυδιάστατες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

  • Post published:November 27, 2020

Συνέντευξη με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Costas Tsielepis & Co Ltd, Γιώργο Τσιελεπή

Αντιμέτωποι με σωρεία σοβαρών και πολυδιάστατων προκλήσεων βρίσκονται σήμερα τα λογιστικά/συμβουλευτικά γραφεία στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Costas Tsielepis & Co Ltd, Γιώργο Τσιελεπή.

Σε συνέντευξή του στο ένθετο «@yourservices» της εφημερίδας Σημερινής, ο κ. Τσιελεπής αναλύει πώς η εταιρεία ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις προκλήσεις δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό της, κάνει μία εκτίμηση για την πορεία του τομέα στο άμεσο μέλλον λέγοντας πως δεν θα ήταν σωστό να ζητηθεί στήριξη από το κράτος, μιλάει για τρικλοποδιές από επιτήδειους, δίνει την εκτίμηση του για το 2021 και αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας εν μέσω της κρίσης.

  • Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε μετά την πανδημία του COVID-19;

Οι προκλήσεις είναι σοβαρές και πολυδιάστατες.

Από την μία, οι διεθνείς επενδυτές έχουν παγιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια τους για επενδύσεις στην Κύπρο, ως επίσης και τα πλάνα τους να χρησιμοποιήσουν την υποδομή της Κύπρου για διάφορες επενδύσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Υφιστάμενοι πελάτες, ντόπιοι και μη, δίνουν μάχη για να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους ως δρώσες οικονομικές μονάδες. Όσο προχωρά η κατάσταση, τόσο επιδεινώνεται το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά καθώς δεν υπάρχουν πλέον πόροι για περαιτέρω οικονομική στήριξη από το κράτος. Όλα αυτά επηρεάζουν και την κερδοφορία αλλά και την ρευστότητα των διαφόρων λογιστικών/συμβουλευτικών γραφείων όπως το δικό μας.

Από την άλλη, η εξ ’αποστάσεως λειτουργία των γραφείων και εξυπηρέτηση πελατών έχει τις δικές της προκλήσεις, ειδικά στην αρχή τις πανδημίας όπου οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και η εργασία από το σπίτι ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Έπρεπε να βρεθεί γρήγορα μια χρυσή τομή ανάμεσα στην εύρυθμη λειτουργία του γραφείου και της προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Η πιο βασική πρόκληση για όλους μας είναι η παρατεταμένη αβεβαιότητα, μια και η πανδημία φαίνεται πως θα έχει μακρά χρονική διάρκεια. Ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, και  ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο ή και περισσότερα κύματα στο μέλλον.

  • Πώς κατάφερε η εταιρεία σας να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις;

Με την στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων – προσωπικού, επαγγελματιών συνεργατών και πελατών – και με πολλή κατανόηση και υπομονή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη!

Μεταφέραμε στο προσωπικό μας από την αρχή πως ενδεχομένως να αντιμετωπίζαμε σοβαρά και αναπάντεχα οικονομικά προβλήματα και πως σε τέτοιο ενδεχόμενο θα δίναμε προτεραιότητα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, κάτι το οποίο πιστεύω πως εκτιμήθηκε από το έμψυχο δυναμικό μας το οποίο είναι το βασικότερο και πολυτιμότερο στοιχείο του ενεργητικού μας και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

  • Με ποιους τρόπους μπορεί να στηριχθεί ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείστε;

Ο τομέας μας δεν έχει επηρεασθεί στον βαθμό που έχει επηρεαστεί η τουριστική/ξενοδοχειακή  βιομηχανία καθώς επίσης και οι χώροι εστίασης/διασκέδασης. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν σωστό να ζητάμε οποιαδήποτε μορφή στήριξης από την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσει. Η καλύτερη στήριξη για όλους μας είναι η αυστηρή τήρηση, σε ατομικό και επαγγελματικό επίπεδο, όλων των οδηγιών αναφορικά με την πανδημία. Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα και το κόστος για την οικονομία, μια και όλοι οι τομείς δραστηριότητας είναι αλληλένδετοι.

Θα μπορούσαν βέβαια διάφοροι επιτήδειοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και πολιτικοί να σταματήσουν να βάζουν τρικλοποδιές στους υπόλοιπους και να μας αφήσουν να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που μας παρέχονται όπως αυτά έχουν αρχικά σχεδιαστεί.  Εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου πανδημίας, αυτό είναι ένα άλλο ξεχωριστό θέμα.

  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τομέα για το νέο έτος 2021;

Οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι πως το 2021 θα είναι ακόμη χειρότερο σε σχέση με το 2020. Το 2020 είχαμε αρχίσει από μια πολύ υγιή οικονομική βάση, ενώ το 2021 θα μας βρει όλους εξουθενωμένους οικονομικά και αντιμέτωπους απ’ ότι φαίνεται με τις ίδιες προκλήσεις.

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου σας;  

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε με σθένος και αποφασιστικότητα στα συστήματα πληροφορικής μας και στο προσωπικό μας, ώστε να εξέλθουμε της κρίσης δυνατότεροι.

Ταυτόχρονα, θα προβούμε σε μείωση όλων των άλλων εξόδων. Θα εξετάσουμε επίσης την πιθανότητα στρατηγικών συνεργασιών με άλλα γραφεία αναγνωρισμένου κύρους.